MARIJUANA considerata ca si "drog rece", impreuna cu hasisul si uleiul de hasis sunt diferite forme ale cannabisului - o planta cu frunze verzi, inalta, ce creste in zonele insorite ale globului.
Substanta responsabila pentru efectele psihoactive - starea de "high", este delta-9-tetrahidrocanabinolul (THC). Cantitatea de THC ce se afla in marijuana, hasis si sau uleiul de hasis determina puterea drogului. Este un drog care deprima centrii nervosi. Marijuana este cel mai popular drog printre tineri, dupa alcool.
Marijuana este formata din frunzele, florile, tulpinile si semintele plantei cannabis, care este uscata si maruntita. Poate fi gasita si in Sinsemilla (din spaniola Sin semilla-fara seminte) -varful inflorescent al plantei feminine nepolenizat a cannabisului.
Uzual i se mai spune iarba, buruiana, pot, Gandj. Marijuana este in mod obisnuit vanduta si depozitata in pungi de plastic, folii de aluminiu si tigari mici rulate.
Marijuana de obicei se fumeaza in tigari facute cu mana, numite joints, care degaja un miros patrunzator cand este fumata. Cand marijuana este partial fumata, este adesea tinuta cu o clema de rufe sau penseta. De asemenea, frunzele pot fi fumate in pipe mici de lemn sau in pipe de apa, numite bongs. In final, marijuana poate fi introdusa in alimente, gatita si ingerata. Uzual i se mai spune iarba, buruiana, pot, Gandj. Marijuana este in mod obisnuit vanduta si depozitata in pungi de plastic, folii de aluminiu si tigari mici rulate.
Cand cannabisul este fumat, THC este absorbit rapid in circulatia sanguina prin peretii alveolelor pulmonare. De aici, este transportat la creier, moment in care se simte efectul de "high". Acest lucru se poate produce in cateva minute si poate dura pana la 3-5 ore.
O alta caracteristica importanta a THC este faptul ca se depoziteaza in organism. THC nu este usor solubil in apa, dar se dizolva usor in grasimi. Astfel, din curentul sanguin, este absorbit rapid in tesuturile adipoase, spre deosebire de alcool, care fiind solubil in apa, este rapid excretat din organism, in 1-2 ore. Odata depozitat in tesutul adipos, THC este eliberat lent inapoi in fluxul sanguin. De exemplu, eliminarea unei singure doze de THC poate dura pana la o luna.
Efectele variaza de la o persoana la alta, depinzand de cantitatea si concentratia in THC a cannabisului consumat, calea de administrare, greutatea persoanei, starea ei de sanatate, dispozitia si experienta privind consumul acestui drog, asocierea cu alte droguri, consumul in grup sau individual.
In doze mici, marijuana poate duce la absenta inhibitiilor, scaderea capacitatii de concentrare, cresterea frecventei cardiace, injectarea ochilor, calmare, stare de visare si relaxare, cresterea apetitului, tendinta de a vorbi si rade mai mult decat in mod obisnuit, pierderea capacitatii de coordonare, concentrarea atentiei spre un singur lucru, ignorand totul in jur. Un joint cauzeaza o stare de "betie" asemanatoare cu cea rezultata in urma consumului a 6 doze de bere.
Doze mai mari pot cauza detasarea de realitate, schimbari de fluctuatii rapide ale starii afective: de la sentiment de incantare, la anxietate sau panica, imagini inselatoare, pierderea identitatii, fantezii, halucinatii sau imagini distorsionate.
Efectele pe termen scurt constau in afectarea memoriei de scurta durata, gandirii logice, abilitatilor de miscare, capacitatii de a efectua sarcini complexe ca de exemplu sofatul, manuirea diverselor aparate. Aceste simptome dispar in mod normal cand trece efectul drogului.
Efectele pe termen lung constau in cresterea riscului de aparitie a bronsitei, cancer pulmonar ( tendinta de a retine fumul adanc in plamani, mai mult decat un fumator obisnuit poate fi mai daunatoare la utilizatorii sistematici de cannabis), schimbarea motivatiei, pierderea energiei si a interesului pentru alte activitati, scaderea puterii de concentrare, a memoriei si a capacitatii de invatare (aceste efecte pot dura cateva luni dupa ce s-a renuntat la consumul de cannabis, ele fiind reversibile), interferenta cu producerea de hormoni sexuali (scade apetitul sexual, cantitatea de sperma si ciclul menstrual devine neregulat), perturbari psihice (pot aparea episoade scurte de comportamente psihotice, uneori in forme grave).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu