vineri, 6 august 2010

Ce este trance-ul?


Trance este un stil muzical relativ recent. Radacinile sale ca stil al genului electronic se gaseste in cadrul muzicii techno, cand la inceputul anilor '90 in cluburile din vestul Europei isi faceau aparitia un nou stil muzical, stilul trance. Caracterizat printr-un ritm profund, o constructie puternic stratificata si printr-un beat usor care este intrerupt uneori pentru a atrage atentia asupra unei insertii vocale, Trance-ul creeaza ceea ce unii numesc "uplift", o senzatie deosebita de oricare alta pe care ti-o poate insufla un gen muzical, intrecuta probabil in intensitate doar de ritmurile clasice de tobe si vocalizele corale. Trance-ul este dincolo de toate libertatea de expresie, este o forma de exprimare care permite omului sa potentieze la maxim sensibilitatea si creativitatea cu care este inzestrat.

Muzica trance a evoluat in mai multe substiluri. Acestea converg uneori din sinteza trance cu alte stiluri muzicale precum progresive sau house. Astfel cele mai comune variatii de trance pe langa trance-ul pur, mereu inovator dar din pacate supus prea mult influentelor comerciale, in familia trance regasim: progressive trance( caracterizat printr-o dezvoltare treptata si lenta a liniei melodice); vocal trance ( substil puternic ritmat in care statul vocal este dominant); hard trance (un trance-house mix latura house venind, in principal, cu reprizele acute de beat si accentul de bass); psy-trance (se individualizeaza prin batai de bass acute si frecvente pe intreaga durata a firului melodic; provine de la psychedelic, care are temelii mult mai vechi decat trance-ul in sine, si care este considerat adesea sinonim cu stilul goa-trance (trance-dance), caracterizat, mai ales, prin ritmuri de origine indiana); si trance ambiental (cu o linie melodica usoara, fara accente evidente de bass). Trebuie aici mentionat stilul dream care este un fel de copil al trance-ului fara a fi un stil trance in sine, dar poate fi caracterizat ca un trance purificat si rarefiat, de toate influentele si in special de substratul techno care reprezinta baza liniei trance.


Ca orice stil necomercial, trance-ul a primit o pecete nedreapta. Astfel a ramas in sarcina cluburilor, si a concertelor de strada sa mentina spiritul Trance treaz. Si iata ca au facut mai mult. La aproape 15 ani de la primele incercari, muzica Trance este mai puternica ca niciodata, iar aici trebuie mentionat ca Internetul a avut o importanta deosebita in acest sens.


In Romania...da, e trist, in Romania Trance-ul e absent. Daca in magazinele de muzica, de la noi, nu gasesti nici macar o compilatie house, ci doar imitatii comerciale, ce sa mai vorbim despre muzica Trance. In rest maneleleee... fie laudat cerul, intr-o zi de furtuna! Iar daca mai scapa o piesa la radio, avem grija sa fie folosita doar ca fundal sonor, sau sa o taiem pe jumatate, pentru a face loc ultimelor gunoaie autohtone, si nici pe departe sa se osteneasca cineva sa rosteasca "Trance" sau sa sopteasca numele piesei si al autorului.


Daca iti plac manelele, si ai citit pana in acest punt, te felicit, inseamna ca ai unele sanse de vindecare. Daca acum poti spune " Da, vreau sa ascult Trance!" te rog citeste paragraful urmator, daca nu, pleaca repede...si ai grija sa nu calci intr-o manea =))


Sunt convinsa ca o parte dintre toti cei ce cititi acest articol, nu ati ascultat o piesa trance. Daca ati ascultat una, probabil ca ati facut-o involuntar si nu vi s-a atras atentia, dar lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. Cand spuneam ca Internetul este fascinant, nu greseam; Internet-ul este fascinant in masura in care permite anumitor grupuri neorientale comercial sa isi creeze o bresa in jungla comerciala, si astfel acestea aduc lucrurile bune acolo unde le era locul-aproape de oameni. Acesta este cazul unor posturi de radio online care transmit muzica necomerciala. Internet-ul are insa mult mai multe de oferit. Stiri, interviuri si multe alte resurse trance sunt pe Internet, si chiar daca uneori Internet-ul face un pas in spate, cum este cazul pirateriei muzicale, il face uneori, pentru a ne aduce pe noi, oamenii, in fata.


Sa fiti mereu, cu gandul limpede si sufletul impacat, si tineti minte: "stay real... stay tune... keep on Trance!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu